Приемане на бисквитки

Топлоизолация, вътрешни ремонти, ремонт на апартамент и баня

Топлоизолация на сгради – какво е важно да знаете

By on април 14, 2016

Топлоизолация, материали и изпълнение

Сградата преди поставяне на топлоизолация

Ако искате да поставите топлоизолация, най-важните неща на които трябва да обърнете внимание са – качествената работа и качествените материали. Задължително условие е да не вали. Различните материали имат нужда от различно технологично време за съхнене. При наличие на висока влажност, вода, дъжд и др. Добре е да изчакате по-хубаво време за работа, когато мазилката може да изсъхне по-бързо и да свършите повече работа.

Материалите основно са два вида – EPS и XPS. Има и други материали, но тук ще разгледаме тези 2-та. Цени на материалите можете да видите тук.

Един от най-често използваните материали за изолация е EPS или по-обикновен език казано е стиропор. Той може да бъде с различна плътност между 13-30кг. например. При поставяне на топлоизолация е добре да се използва такъв с плътност между 16-20кг./м3. Този тип материали имат коефициент на топлопроводимост от (λ = 0,031–0,040 W/mK).

Материалите от по 10кг/м3 са по-крехки и чупливи, докато стиропорът с плътност от (ρ = 30 kg/m3). е значително по-твърд и здрав.

ESP стиропорEPS стиропорът има една много важна особеност – той е паропроводим. Един вид диша, но без това да пречи на неговите изолационни качества (както е видно от показателя λ = 0,031–0,040 W/mK). За сравнение топлоизолационните панели от XPS са с коефициент на топлопроводимост между (λ = 0,030–0,036 W/mK). Разликата е в рамките на 3%.

Паропроводимия стиропор EPS е подходящ за изолиране на стени, фасади, под, носеща колона и др. Докато XPS плочите са по-подходящи за тавани, покривни плочи, термомостове, сутерени и др.

fibran/XPS изолации цениXPS не е подходящ за места където има вероятност да се образува влага. При образуване на влага и вода, в дългосрочен план това не е добре за поставената топлоизолация. Може да се образува мухъл и след години да се наложи, да правите ремонт и саниране отново.

 

 

При поставяне на стиропора е добре да спазите техническото време за съхнене на лепилото. Обикновено стиропора се шлайфа за постигане на по-равна повръхност. Поставянето на дюбели, ще даде голяма здравина на закрепването на стиропора към стената. И като цяло, препоръчваме спазване на техническото време за съхнене на материалите.

Качествено изпълненият обект, ще ви спести много главоболия. До 15 години гаранция.